Moniaistisen taiteen työpaja

 

Tutustu ääni- ja hajutaiteeseen, opi niiden historiasta ja käytöstä nykytaiteessa, tapaa taiteilijoita ja luo omia taideteoksiasi esitettäväksi ryhmänäyttelyssä Helsingissä.

 

Aika

 

7.4 – 31.12.2024, sunnuntaisin 15:00 – 17:00

 

Paikka

 

Näkövammaisten kulttuuripalvelu ry:n toimisto, Iiris keskus, Marjaniementie 74, Helsinki (Itäkeskus).

 

Saapumisohje Iiriskeskukseen: https://www.iiris.fi/fi/saapuminen 

 

 

Moniaistisen taiteen työpaja

Oletko kiinnostunut äänitaiteesta tai hajujen käytöstä taiteellisen ilmaisun välineenä?

 

Kaksiosaisessa työpajassa tutustumme sekä ääni- että hajutaiteeseen. Pajan ensimmäisessä osassa paneudumme äänen käyttöön nykytaiteessa ja taidehistoriassa kuuntelemalla sekä keskustelemalla eri äänitaiteen teoksista. Tapaamme äänitaiteilijoita, vierailemme mahdollisuuksien mukaan äänitaiteen näyttelyissä ja ennen kaikkea, teemme omia äänitaideteoksia. 

 

Pajassa opetetaan perustaidot äänityksestä ja äänen käsittelystä näkövammaisille soveltuvalla tavalla. Lähtökohtana pajassa tehtäville äänitaideteoksille ovat ympäristön äänimaailmat. Harjoittelemme niiden äänittämistä, käsittelyä, sovittamista, sekä rakentamista taideteoksiksi. Ympäristön äänet toimivat pajassa kuitenkin vain lähtökohtina, ja kukin osallistuja voi syventyä itselleen kiinnostavien ääniteosten tekoon.

 

Ohjelmistoina käytämme avoimen lähdekoodin Audacitya ja maksullista Adobe Auditionia. Pajan käytössä on muutamia äänen tallentimia, joita voi lainata äänitysten tekemiseen. Jos sinun ei ole mahdollista käyttää omaa tietokonetta äänen käsittelyyn, pajojen aikana on mahdollista käyttää kolme konetta tähän tarkoitukseen.

 

Pajan toisessa osassa tutustumme puolestaan hajujen käyttöön nykytaiteessa ja taidehistoriassa. Niistä inspiroituneena ideoimme, kokeilemme ja tuotamme omia hajutaideteoksiamme. 

 

Pajan aikana tehdyistä teoksista suunnitellaan ja tuotetaan ääni- ja hajutaidetta yhdistävä ryhmätaidenäyttely myöhemmin täsmentyvään näyttelytilaan Helsingissä.

 

Työpaja ja siinä käytettävät materiaalit ovat maksuttomia. Työpajakielenä on suomi, mutta tulkkaus ja osallistuminen englanniksi mahdollista. Osallistuaksesi työpajaan et tarvitse aiempaa kokemusta taiteesta – riittää, kun olet utelias ja avoin uusille lähestymistavoille. Voit osallistua sekä pajan äänitaiteeseen että hajutaiteeseen keskittyviin osiin tai rajata osallistumisesi vain osaan pajan järjestämiskerroista.

 

Jos kiinnostuit tervetuloa työpajan ensimmäiseen tapaamiseen sunnuntaina 7.4.2024 klo 15:00 Näkövammaisten kulttuuripalvelu ry:n tiloihin, jossa kerrotaan tarkemmin työpajan sisällöistä ja keskustellaan osallistujien toiveista pajaan liittyen.

 

Työpajan vetäjästä

 

Työpajan vetää kuvataiteilija JP Kaljonen (KuM), joka on itse näkövammainen. Osin heikkonäköisyytensä johdosta hänen taiteellinen tuotantonsa  on painottunut eri yhteisötaide- ja julkisen tilan projekteihin, joissa visuaalisuuden sijasta keskiössä ovat yhteistyö ja eri yhteisöjen päämäärien edistäminen taiteen avulla. Työpajat ovat osa Kaljosen Transcending Sight -projektia, joka sai alkunsa hänen kohtaamistaan haasteista usein näkevien ehdoilla toimivassa taidemaailmassa.

 

Kuinka ilmoittautua työpajaan?

 

Voit ilmoittautua työpajaan painamalla tältä sivulta löytyvää ”Ilmoittaudu” nappia tai sähköpostitse osoitteessa osallistun@kulttuuripalvelu.fi, tai tulemalla vain paikalle työpajan ensimmäiseen järjestämiskertaan. Työpajan vetäjä on sinua vastassa Iiris keskuksen ovella sunnuntaina 7.4.2024 klo 14:50.

  

Yhteistyötahot ja tukijat

 

Projektin työpajat järjestetään yhteistyössä Näkövammaisten kulttuuripalvelu ry:n kanssa. Hankkeen tuotantoa on tukenut Suomen Kulttuurirahasto / Aino Hausmannin rahasto.